

CZEKOLADA W PASTYLKACH TRYNIDADU GORZKA 72%
Wybierz się z nami na gorące Karaiby. Wyspa wodospadów, jaskiń i zielonych wzgórz, wyspa pełna dzikiej przyrody i uśmiechniętych mieszkańców. Karaibskie kakao słynie ze swojej gładkości, więc z pewnością czekoladowa w pastylkach z Trynidadu będzie się wyróżniać wyjątkowo gładkim i aksamitnym smakiem. Na koniec poczujecie też typową kakaową goryczkę. Tak jak można się spodziewać po najlepszej czekoladzie o wysokiej zawartości kakao.
Skład
Masa kakaowa Trinidad 72%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowaSmak
Pochodzącą z Trynidadu 72% gorzką czekoladę w pastylkach można rozpoznać po bardzo, bardzo czekoladowym smaku, który nie jest ciężki ani kwaśny. Wręcz przeciwnie, jest lekki, delikatny i lekko gorzki. Czekoladowa w pastylkach może być wykorzystywana do bezpośredniego spożycia, do aromatyzowania kaszek śniadaniowych lub przekąsek, jako dodatek do deserów, jako polewa lub do przyrządzania różnych napojów.
Pochodzenie
Wyobraźcie sobie wyspę pokrytą zielonymi wzgórzami i białymi plażami, które obmywają przejrzyste wody Karaibów. Wyobraźcie sobie dziką puszczę pełną ryb słodkowodnych i morskich, płazów, gadów, ptaków i ssaków. Różnorodność Trynidadu przyciąga turystów z całego świata. Mogą uprawiać turystykę pieszą, rowerową, zjeżdżać na linie, pływać kajakiem, obserwować ptaki lub brać udział w wyścigach krabów.
Ale my jedziemy na Trynidad z innych powodów niż eksploracja zarośniętych szlaków w górach czy nurkowanie do raf koralowych. Naszym celem są plantacje kakao (Theobroma), których Trynidad jest pełen. Zacznijmy od tego, że po długim okresie spadku produkcji kakao, Trynidad w końcu wraca do gry. Idea ekologicznej czekolady rzemieślniczej odżywa nie tylko wśród tradycyjnych rolników, ale także wśród gwiazd showbiznesu. Jeden przykład dla wszystkich - jednym z pionierów zrównoważonego rozwoju w produkcji kakao i czekolady jest Machel Montano, trynidadzki piosenkarz, aktor i producent, który postawił na własną markę ciemnej czekolady z najbardziej ekskluzywnej hybrydy kakao wynalezionej w XVIII wieku.
Trynidad produkuje jedne z najlepszych ziaren kakaowca na świecie. Tamtejsze kakao jest często określane jako Fine Flavour Cocoa, czyli bardzo drobne. Jednak tylko 5 procent światowej produkcji kakao otrzymuje ten znak. Na mocy międzynarodowego porozumienia z 1993 r. drzewa kakaowe, z których produkuje się to szlachetne kakao, rosną tylko w 17 krajach, a tylko 8 z nich jest wyłącznymi producentami kakao "extra fine" - Trynidad jest jednym z nich.
Naszą wycieczkę na Karaiby zakończymy krótkim opisem procesu produkcji wyśmienitej czekolady. Dojrzałe owoce drzewa kakaowego muszą zostać oddzielone od ziaren, co samo w sobie jest trudnym zadaniem. Ziarna są następnie suszone, prażone i pozbawiane łusek. W fabrykach zbiory są miażdżone i mielone w celu uzyskania jednolitej masy kakaowej. Zawierają one kakao i masło kakaowe, które muszą być oddzielone od siebie i ponownie zmieszane w ściśle określonych proporcjach. Po dodaniu pozostałych składników (cukier, lecytyna) miesza się, podgrzewa, chłodzi i długo miesza. Po osiągnięciu pożądanych parametrów można z niego odlewać np. tabliczki czekolady lub czekoladowę w pastylkach.
Jeśli chodzi o alergeny, ostrożność powinny zachować osoby z alergią na mleko, kakao i wanilinę. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach. Możliwe jest również użycie czekolady do fondue.










Potrzebujesz porady?

Tłuszcze: | 42 g |
z tego nasycone: | 26 g |
Sacharydy: | 35 g |
z tego cukry: | 29 g |
Białka: | 8,2 g |
Sól: | 0 g |
Błonnik: |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

NUGATOWA kawa ziarnista

AMARETTO kawa rozpuszczalna

ZACZAROWANY PARYŻ kawa rozpuszczalna
Przeglądaliście

