

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 76%
Pierwszą czekoladę w postaci stałej wyprodukowała w 1847 roku spółdzielnia JS Fry & Sons. I sława tej ciemnej słodkiej radości dotyka gwiazd. Dodaj do niej przyprawy, orzechy lub owoce, pocieszaj się nią rano, w południe i w nocy ... Czekolada cię nigdy nie zawiedzie. O czekoladzie z Ekwadoru można to powiedzieć z czystym sumieniem. Czekolada z prawie 80 procentowego kakao z ekwadorskich drzew przyniesie do twych dni jasność i urok.
Skład
Masa kakaowa Ekwador 76%, Masło kakaowe, Cukier, Naturalny proszek waniliowySmak
Czekolady w pastylkach Ekwador są fantastycznie kakaowo gorzkie. Smakują pełnie, ich posmak rzeczywiście pozostaje w ustach przez długi czas.
Źródło
Republica del Ecuador jest z uprawą kakao bardzo ściśle powiązana. Chociaż państwo równikowe produkuje tylko 4 procent objętości kakao, to swym wysoce jakościowym kakao przyczynia się do produkcji światowej wynoszącej 70 procent. Jego kakao jest niezwykle delikatne.
Uprawa kakaowca właściwego (Theobroma kakao) ma dla mieszkańców Ekwadoru znaczenie nie tylko jako źródło doskonałego kakao, ale także jako zjawisko kulturowe i społeczne. Spółdzielnie łączące drobnych rolników gwarantują odpowiednie ceny zakupu (oczywiście także jakość oferowanych towarów), a część zysków utrzymuje większość bardzo ubogich rodzin. Należy dodać, że kraj eksportował "czarne złoto", jak mówią o kakao mieszkańcy całych 250 lat, zanim ktoś wymyślił produkcję ekwadorskiej czekolady. Jej źródłem są ziarna zbierane z kakaowca gatunku Arriba. Nasiona urzekają delikatnym, kwiatowo-owocowym aromatem.
Początkowo państwo Indianin, które zostało podbite przez Hiszpanów w 1534, w 20. wieku przeszło destabilizacją polityczną i nadal boryka się z ogromnymi długami. Użytki rolne posiada z 40 procent kilku bogatych ziemian, całe 2/3 rodzinnych gospodarstw rolnych uprawia bardzo małą powierzchnię. Duża ilość rolników przeprowadza się do dużych miast, gdzie gwarantuje sięłatwiejsze zarobki. Niestety rolnicy często kończą w slumsach.
Czekolada z Ekwadoru posiada miano jednej z najlepszych na świecie, aż do chwili obecnej. Zbiera sukcesy w międzynarodowych konkursach i zbiera medale. Każdy turysta, który odwiedza Ekwador, trafia na lotnisko, targowiskach oraz w lokalnych sklepach na ofertę wspaniałej czekolady. Ziarna kakaowca są przetwarzane głównie w obszarach Mania, Los Rios i El Oro.
Od nasiona kakaowca właściwego do czekolady prowadzi bardzo długa droga. Ziarna kakaowe, które zostaną usunięte ze strąków i oczyszczone od miazgi pozostają przez kilka dni do fermentowania i suszenia. Następnym krokiem jest prażenie, rozgniatanie i mielenie. Z otrzymanej masy kakaowej oddziela się masło kakaowe i kakao. Z obu składników jest następnie wytwarzana czekolada. Wśród procedur technologicznych można znaleźć emulgowanie, ugniatanie, ubicie, temperowanie, chłodzenie ... Zaskakujący jest fakt, że czekolada w postaci stałej jest znana dopiero od roku 1847. Do tego czasu kakao było dodawane do napojów, najczęściej do wody.
Jak kakao świetnie smakuje z mlekiem odkryto dopiero w 18. wieku. Powodów, aby spożywać czekoladę jest wiele. Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów pomaga utrzymać dobry nastrój i przynosi wiele pozytywnej energii. Nie na darmo jest kakao na liście tzw. super pożywienia, a w czekoladę są wyposażeni astronauci w ich drodze do kosmosu.
Czekolada w pastylkach Ekwador jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Zawiera ona 42% suchej masy kakaowej.
W odniesieniu do alergenów – powinni uważać ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 414 kJ / 577 kcal |
Tłuszcze: | 46 g |
z tego nasycone: | 27,7 g |
Sacharydy: | 24,3 g |
z tego cukry: | 20,6 g |
Białka: | 8,6 g |
Sól: | 0,02 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

CZEKOLADA W PASTYLKACH TANZANIA ORIGIN 75%
