Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 76%

Kod: 991

Pierwszą czekoladę w postaci stałej wyprodukowała w 1847 roku spółdzielnia JS Fry & Sons. I sława tej ciemnej słodkiej radości dotyka gwiazd. Dodaj do niej przyprawy, orzechy lub owoce, pocieszaj się nią rano, w południe i w nocy ... Czekolada cię nigdy nie zawiedzie. O czekoladzie z Ekwadoru można to powiedzieć z czystym sumieniem. Czekolada z prawie 80 procentowego kakao z ekwadorskich drzew przyniesie do twych dni jasność i urok. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
241,7 zł /1000 g 24,2 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Ekwador 76%, Masło kakaowe, Cukier, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Czekolady w pastylkach Ekwador są fantastycznie kakaowo gorzkie. Smakują pełnie, ich posmak rzeczywiście pozostaje w ustach przez długi czas.

Źródło

Republica del Ecuador jest z uprawą kakao bardzo ściśle powiązana. Chociaż państwo równikowe produkuje tylko 4 procent objętości kakao, to swym wysoce jakościowym kakao przyczynia się do produkcji światowej wynoszącej 70 procent. Jego kakao jest niezwykle delikatne.

Uprawa kakaowca właściwego (Theobroma kakao) ma dla mieszkańców Ekwadoru znaczenie nie tylko jako źródło doskonałego kakao, ale także jako zjawisko kulturowe i społeczne. Spółdzielnie łączące drobnych rolników gwarantują odpowiednie ceny zakupu (oczywiście także jakość oferowanych towarów), a część zysków utrzymuje większość bardzo ubogich rodzin. Należy dodać, że kraj eksportował "czarne złoto", jak mówią o kakao mieszkańcy całych 250 lat, zanim ktoś wymyślił produkcję ekwadorskiej czekolady. Jej źródłem są ziarna zbierane z kakaowca gatunku Arriba. Nasiona urzekają delikatnym, kwiatowo-owocowym aromatem.

Początkowo państwo Indianin, które zostało podbite przez Hiszpanów w 1534, w 20. wieku przeszło destabilizacją polityczną i nadal boryka się z ogromnymi długami. Użytki rolne posiada z 40 procent kilku bogatych ziemian, całe 2/3 rodzinnych gospodarstw rolnych uprawia bardzo małą powierzchnię. Duża ilość rolników przeprowadza się do dużych miast, gdzie gwarantuje sięłatwiejsze zarobki. Niestety rolnicy często kończą w slumsach.

Czekolada z Ekwadoru posiada miano jednej z najlepszych na świecie, aż do chwili obecnej. Zbiera sukcesy w międzynarodowych konkursach i zbiera medale. Każdy turysta, który odwiedza Ekwador, trafia na lotnisko, targowiskach oraz w lokalnych sklepach na ofertę wspaniałej czekolady. Ziarna kakaowca są przetwarzane głównie w obszarach Mania, Los Rios i El Oro.

Od nasiona kakaowca właściwego do czekolady prowadzi bardzo długa droga. Ziarna kakaowe, które zostaną usunięte ze strąków i oczyszczone od miazgi pozostają przez kilka dni do fermentowania i suszenia. Następnym krokiem jest prażenie, rozgniatanie i mielenie. Z otrzymanej masy kakaowej oddziela się masło kakaowe i kakao. Z obu składników jest następnie wytwarzana czekolada. Wśród procedur technologicznych można znaleźć emulgowanie, ugniatanie, ubicie, temperowanie, chłodzenie ...

Zaskakujący jest fakt, że czekolada w postaci stałej jest znana dopiero od roku 1847. Do tego czasu kakao było dodawane do napojów, najczęściej do wody. Jak kakao świetnie smakuje z mlekiem odkryto dopiero w 18. wieku.

Powodów, aby spożywać czekoladę jest wiele. Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów pomaga utrzymać dobry nastrój i przynosi wiele pozytywnej energii. Nie na darmo jest kakao na liście tzw. super pożywienia, a w czekoladę są wyposażeni astronauci w ich drodze do kosmosu.

Czekolada w pastylkach Ekwador jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Zawiera ona 42% suchej masy kakaowej.

W odniesieniu do alergenów powinni uważać ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 414 kJ / 577 kcal
Tłuszcze: 46 g
z tego nasycone: 27,7 g
Sacharydy: 24,3 g
z tego cukry: 20,6 g
Białka: 8,6 g
Sól: 0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%

Skąd macie te ziarna? De Rio Arriba! – taka rozmowa pomiędzy szwajcarskim producentem czekolady przechodzący się na górnym biegu rzeki Guayas między ekwadorskimi plantatorami kakao z pewnością się odbyła. Przynajmniej według legendy.Lokalne drzewa rodzące nasiona o nadzwyczajnych właściwości dostał przydomek Arriba. Od tego czasu, czekolada z Ekwadoru odmiany kakaowca Forastero  Arriba jest uważana za najlepszą na świecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
183,6 zł /1000 g 18,4 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 80%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 80%

Peru i kakao to wyjątkowe połączenie, podobnie jak Francja i wino czy Australia i kangur. W peruwiańskich Andach kakao rośnie od tysięcy lat. Od kiedy dokładnie ziarna kakaowe lub kakao były obecne w diecie Azteków i Inków możemy tylko domniemywać. Jedno jest pewne- czekolada z Peru jest jedną z najbardziej poszukiwanych. Nasza jest dumna z dużej zawartości kakao oraz urzekającego gorzko- słodkiego smaku. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
244,5 zł /1000 g 24,5 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO

Pastylki z białej czekolady z kawałkami wanilii z Madagaskaru to prawdziwy rarytas. Powstają z organicznego masła kakaowego, cukru trzcinowego, mleka w proszku i wanilii. Mniam! Rozpuszczone w mleku lub dodane do deserów, urzekną was swoją delikatnością.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
164,7 zł /1000 g 16,5 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »