Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 76%

Kod: 991

Pierwszą czekoladę w postaci stałej wyprodukowała w 1847 roku spółdzielnia JS Fry & Sons. I sława tej ciemnej słodkiej radości dotyka gwiazd. Dodaj do niej przyprawy, orzechy lub owoce, pocieszaj się nią rano, w południe i w nocy ... Czekolada cię nigdy nie zawiedzie. O czekoladzie z Ekwadoru można to powiedzieć z czystym sumieniem. Czekolada z prawie 80 procentowego kakao z ekwadorskich drzew przyniesie do twych dni jasność i urok. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
241,7 zł /1000 g 24,2 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Ekwador 76%, Masło kakaowe, Cukier, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Czekolady w pastylkach Ekwador są fantastycznie kakaowo gorzkie. Smakują pełnie, ich posmak rzeczywiście pozostaje w ustach przez długi czas.

Źródło

Republica del Ecuador jest z uprawą kakao bardzo ściśle powiązana. Chociaż państwo równikowe produkuje tylko 4 procent objętości kakao, to swym wysoce jakościowym kakao przyczynia się do produkcji światowej wynoszącej 70 procent. Jego kakao jest niezwykle delikatne.

Uprawa kakaowca właściwego (Theobroma kakao) ma dla mieszkańców Ekwadoru znaczenie nie tylko jako źródło doskonałego kakao, ale także jako zjawisko kulturowe i społeczne. Spółdzielnie łączące drobnych rolników gwarantują odpowiednie ceny zakupu (oczywiście także jakość oferowanych towarów), a część zysków utrzymuje większość bardzo ubogich rodzin. Należy dodać, że kraj eksportował "czarne złoto", jak mówią o kakao mieszkańcy całych 250 lat, zanim ktoś wymyślił produkcję ekwadorskiej czekolady. Jej źródłem są ziarna zbierane z kakaowca gatunku Arriba. Nasiona urzekają delikatnym, kwiatowo-owocowym aromatem.

Początkowo państwo Indianin, które zostało podbite przez Hiszpanów w 1534, w 20. wieku przeszło destabilizacją polityczną i nadal boryka się z ogromnymi długami. Użytki rolne posiada z 40 procent kilku bogatych ziemian, całe 2/3 rodzinnych gospodarstw rolnych uprawia bardzo małą powierzchnię. Duża ilość rolników przeprowadza się do dużych miast, gdzie gwarantuje sięłatwiejsze zarobki. Niestety rolnicy często kończą w slumsach.

Czekolada z Ekwadoru posiada miano jednej z najlepszych na świecie, aż do chwili obecnej. Zbiera sukcesy w międzynarodowych konkursach i zbiera medale. Każdy turysta, który odwiedza Ekwador, trafia na lotnisko, targowiskach oraz w lokalnych sklepach na ofertę wspaniałej czekolady. Ziarna kakaowca są przetwarzane głównie w obszarach Mania, Los Rios i El Oro.

Od nasiona kakaowca właściwego do czekolady prowadzi bardzo długa droga. Ziarna kakaowe, które zostaną usunięte ze strąków i oczyszczone od miazgi pozostają przez kilka dni do fermentowania i suszenia. Następnym krokiem jest prażenie, rozgniatanie i mielenie. Z otrzymanej masy kakaowej oddziela się masło kakaowe i kakao. Z obu składników jest następnie wytwarzana czekolada. Wśród procedur technologicznych można znaleźć emulgowanie, ugniatanie, ubicie, temperowanie, chłodzenie ... Zaskakujący jest fakt, że czekolada w postaci stałej jest znana dopiero od roku 1847. Do tego czasu kakao było dodawane do napojów, najczęściej do wody.

Jak kakao świetnie smakuje z mlekiem odkryto dopiero w 18. wieku. Powodów, aby spożywać czekoladę jest wiele. Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów pomaga utrzymać dobry nastrój i przynosi wiele pozytywnej energii. Nie na darmo jest kakao na liście tzw. super pożywienia, a w czekoladę są wyposażeni astronauci w ich drodze do kosmosu.

Czekolada w pastylkach Ekwador jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Zawiera ona 42% suchej masy kakaowej.

W odniesieniu do alergenów – powinni uważać ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 ⁰C.

Uwaga

W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 414 kJ / 577 kcal
Tłuszcze: 46 g
z tego nasycone: 27,7 g
Sacharydy: 24,3 g
z tego cukry: 20,6 g
Białka: 8,6 g
Sól: 0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

Superstar AA przygotuje wam bardzo intensywną przygodę kofeinową. Ta 100% Arabica z Kenii to gwarancja wyraźnego aromatu, przyjemnej kwasowości i owocowej harmonii. Jedwabną miękkość pokochasz tuż po pierwszym łyku. Po drugim przekonasz się, że wybrałeś najlepszą. Trzecia degustacja kawy wzniesie cię wysoko nad ziemią.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
216,0 zł /1000 g 21,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

15% ZNIŻKA
GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GWATEMALA - ANTIQUA SAN JUAN SCR90 kawa ziarnista

Popularną odmianę Bourbon charakteryzują małe i regularne ziarna, kwasowość i pełna intensywność. Plantacyjnej kawy Gwatemali nie może zabraknąć na twojej półce wśród ulubionych smakołyków. Niezwykle intensywny, owocowy aromat i średni stopień prażenia – smakuje jak małe ristretto i klasyczne espresso.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
146,5 zł /1000 g 124,5 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024

15% ZNIŻKA
ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 kawa ziarnista

Zawsze świeżo palona, zawsze najwyższej jakości! Kolejna dobroć Etiopii o doskonałym zapachu, pochodząca z najstarszych gospodarstw na świecie trafia na nasz rynek. Sidamo zawdzięcza swoją nazwą pierwotnym mieszkańcom królestwa Kaffy. Co się z nimi stało, nie wiemy, ale pewne jest, że dzięki niezwykle interesującej Sidamo, na tą kawę jest popyt na całym świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
171,1 zł /1000 g 145,5 zł /1000 g 14,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 29. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »