Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH CUBA ORIGIN 72%

Kod: 996

Kiedy dokładnie "ukazały się" kakaowce na Kubie, nie jest do końca znane. Pierwszy prawdziwy dowód o ich obecności pochodzi z 1748 roku. Kilka lat później, największa z wysp karaibskich rozwozi kakao na cały świat. Skosztuj także i ty czegoś z tropikalnego raju, z którego kakao jest lekko pikantne i gorzko ciepłe.  

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Kuba
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Kuba 72%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Wysokoprocentowa czekolada z Kuby jest bardzo gorzka. Jednocześnie rozpoznasz w niej miękkość i aksamitną okrągłość. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało!

Źródło

Kubańskie drzewa kakaowca nie rosną w dzikiej naturze. Na wyspę z tropikalnym klimatem zostały przywiezione do końca 18 wieku. Dokładnie jedynym obszarem, w którym Kuba kakao we większej ilości uprawia jest południowo-wschodni róg wyspy Baracoa. Strąki kakaowca są zbierane przez drobnych rolników na małych działkach. Tzw. główne zbiory są planowane od lutego do lipca. Mniejsze zbiory są od września do grudnia.

Baracoa jest podobno miejscem, które odwiedził 27 listopada 1492 roku Krzysztof Kolumb. Pierwszym gubernatorem obszaru się stał Diego Velázquez de Cuéllar. Najstarsza Hiszpańska osada na Kubie jest słynna z trzciny cukrowej, kokosu, pomarańczy i oczywiście kakao.

Warto wspomnieć ostatni fakt historyczny Krzysztofa Kolumba oczarowała Baracoa na tyle, że w swoim dzienniku napisał: "najpiękniejsze miejsce na świecie ... usłyszałem śpiew ptaków tak piękny, że człowieku nie chce się opuścić to miejsce." Dziś mimo to, że Baracoa lotniczo odległa jest z Hawany około dwóch godzin jest to bardzo turystyczny region. Główne produkty Baracoi to banany, orzechy kokosowe i kakao. Kakaowce rosną na stokach, więc dostęp do nich nie jest łatwy. Zbiory strąków są bardzo trudne. Przy cięciu rolnicy dokładają wszelkich starań, aby nie zniszczyć miejsca, gdzie znów będzie kwitnąć. Ze strąków są usunięte ziarna, które trzeba przez kilka dni będą fermentować a następnie suszyć na słońcu. Oczyszczone zbiory wędrują na giełdę.

Jeśli końcowym produktem jest czekolada należy ziarna kakaowca uprażyć, rozgniatać i zemleć. Końcowa masa kakaowa jest stosowana do produkcji masła kakaowego i kakao w proszku. Oba surowce wraz z innymi składnikami, tworzą podstawę do czekolady. W celu otrzymania 1 kg czekolady potrzebne jest 300-600 ziaren kakaowca.

O zdolnościach kakao - stymulują organizm, poprawiają nastrój i pomagają w zwalczaniu pewnych dolegliwości zdrowotnych - wiedzieli już starożytni Aztekowie. Również dziś ziarna kakaowca są uważane za tzw. super pożywienie. W czekoladzie znajdziemy szerokie spektrum antyoksydantów, minerałów i witamin. Mają pozytywny wpływ na zdrowie konsumentów i pomagają uniknąć wielu problemów cywilizacyjnych.

Czekolady w pastylkach Cuba Origin są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

W odniesieniu do alergenów należy uważać, szczególnie ludzie z alergią na mleko, kakao i waniliny. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 365 kJ / 565 kcal
Tłuszcze: 42,6 g
z tego nasycone: 25,6 g
Sacharydy: 30,7 g
z tego cukry: 27 g
Białka: 7,7 g
Sól: 0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »