CASCARA PERU
Wyobraźcie sobie, że większość rolników uważała ten przysmak za produkt uboczny przetwarzania kawy. Nikt nie chciał go zbyt wiele. Cascara, czyli suszone skórki czereśni, używane były do przygotowania napoju dużo wcześniej niż palone ziarna kawy. Wracamy do korzeni. Czerwony miąższ jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również nadzwyczajnie smaczny. Trochę jak kawa i trochę jak herbata. W skrócie, owoce uzupełniane z kofeiną.
Skład
Cascara 100%Pianka i smak kawy
Cascara Peru łączy wszystkie zalety smakowe kawo-herbaty. Smakuje owocowo jest jednocześnie słodka i lekko kwaśna. Odzwierciedla czekoladowe odcienie peruwiańskiej kawy. Napar jest żółty do żółto-pomarańczowego.
Cascara nadaje się do picia na gorąco, ale smakuje również wyśmienicie w wersji mrożonej. Można ją łączyć z owocami lub naturalnymi słodzikami.
Pochodzenie
Peruwiański region Puno Norte słynie z produkcji doskonałej kawy. Leży w południowo-wschodniej części kraju, na płaskowyżu Collao. Stolicą regionu jest Puno nad brzegiem jeziora Titicaca. Niezwykle bogata część kulturalna Ameryki Południowej znana jest zabytków starożytnych Inków i pięknej przyrody. Peru należy obecnie do 20 największych eksporterów kawy. Rolnicy sa często zgrupowani pod CENFROCAFE organizacją, co umożliwia im dostęp do rynków międzynarodowych. Kawa sprzedawana pod CENFROCAFE to 100% Fair Trade.
Skórki z kawowych czereśni, które pozostają po przetworzeniu owocu, do niedawna były używane głównie jako nawóz (niezbyt udany - zakwaszający glebę ) lub paliwo do suszarek. Chociaż już około tysiąc lat znana jest z doskonałego owocowego smaku i znaczących korzyści zdrowotnych, dopiero niedawno Cascara trafiła do szerszej publiczności. W Jemenie i Etiopii odkąd kawowce rozprzestrzeniły się na cały świata, napój ze skórek nazywa się quishr nebo keshr. Zmieloną miazgę kawy fermentowali i stosowali w ceremoniach religijnych. Dziś w Jemenie quishr nazywa się napój z lekko palonych kawowych czereśni podawanych z cynamonem.
Cascara otrzymywana jest z owoców kawowca na dwa sposoby. Albo skórka z kawy jest suszona na słońcu zaraz po tym, jak farmerzy oddzielą je od ziarna lub mogą je fermentować wcześniej. A jak przygotować Cascaru? Jest wiele możliwości. Ktoś może zalać ją jak herbatę, inny maceracje ją w zimnej wodzie lub French presse. Spróbujcie ją z przyprawami, owocami lub mlekiem kokosowym. Otrzymacie kolejny napój pełen cennych substancji, który dodatkowo pobudzi Wasze zmysły i ciało.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawo-herbatę możecie przygotować zalewając susz gorącą wodą (15—20 g na 500 ml wody). Cascarę parzcie przez 5-10 minut. Smakuje wyśmienicie, można go wzbogacić imbirem, goździkami, miodem, cytryną, wyciśniętym sokiem z pomarańczy lub mlekiem kokosowym. Doskonale nadaje się do przygotowywania tzw. cold-brew, należy zamoczyć skórki w zimnej wodzie i włożyć na pewien czas do lodówki. Trendem staje się np. przygotowywanie lemoniad z cascarą.