CASCARA Honduras
Nie jest to kawa, jaka znamy. Nie jest to też herbata, jaką znamy. Tym niemniej Cascara posiada cechy obu. Wytwarzana jest z owoców kawowca, a parzy się ją jak herbatę. Smakuje przyjemnie owocowo a nawet kwiatami. Zawiera kofeinę. Nie chodzi o żadne nowe odkrycie. Suszone skórki owoców kawowca były znane w Jemenie już w 19-stym stuleciu. Kawowy napój nazywali qisher i wzbogacali jego smak cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Skosztujcie jej i wy!
Skład
Cascara 100%Pianka i smak kawy
Cascara Honduras po zalaniu gorącą wodą zamienia się w napój o bardzo przyjemnym owocowym smaku i zapachu słodkich rodzynków. Napar ma kolor miodu.
Cascarę można pić na gorąco, jak i w postaci mrożonej ice tea. Można do napoju dodać przypraw, posłodzić go, łączyć z ziołami, owocami i naturalnymi syropami, aby wzbogacić smak.
Pochodzenie
Południowy zachód Hondurasu to miejsce bardzo przyjazne plantacjom kawowca. Okręg Marcala w regionie La Paz, w którym zlokalizowane są zarejestrowane, zakładane od roku 1937 plantacje może poszczycić się własną marką kawy. Grupa lokalnych plantatorów uprawia kawę tradycyjnymi metodami. W taki sposób, aby zapewnić krzewom kawowca jak najlepsze warunki wzrostu i długotrwałą żyzność gleby.
Cascarę ludzie rzekomo pili już wcześniej, niż odkryto właściwości prażenia kawy. Czerwony miąższ okrywający ziarnka kawowca jest wykorzystywany do przygotowywania napoju już od 9-tego stulecia. A pierwsze wzmianki o prażeniu kawy pojawiły się dopiero w 15-stym stuleciu. Niewątpliwie interesującym jest to, że Cascara popadła w zapomnienie na długi okres. Swoich największych zwolenników ma w Jemenie i Etiopii. Jednak w ciągu ostatnich kilku lat zaczęła odzyskiwać swój blask. Jako napój wspaniale smakuje i zawiera w sobie wiele ciekawych benefitów zdrowotnych. Jest serwowana w południowoamerykańskich kawiarniach, pojawia się także w ofercie napojów wielu europejskich dystrybutorów specjalizujących się sprowadzaniu wybranych kaw i herbat.
Dzięki Cascarze, która na rynku występuje pod nazwami ceshir, quishr, quisher lub hashara, odnajdziecie nowy wymiar doskonałej kawy plantacyjnej. Jej nazwa wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza łuskę lub skórkę. Powstaje przy wydobywaniu ziarenek kawy z dojrzałych owoców kawowca lub podczas mokrej obróbki kawy, kiedy to są one wsypywane są do wody i przeciskane przez blachy z otworami lub, gdy owoce kawowca są suszone w naturalny sposób a skórki odpadają od ziaren. Później są sortowane i poddawane właściwemu suszeniu.
W regionach, w których uprawiana jest kawa, skórki często wykorzystywane są jako nawóz lub jako opał w suszarniach. Skórki kawowca jednak nie są najlepszym nawozem. Cascara między innymi zakwasza glebę, co nie jest pożądanym zjawiskiem. Może być także wykorzystywana do mulczowania, fermentacji i dostarczania innych ważnych mikroelementów potrzebnych do produkcji rolnej. Podaje się, że w praktyce do nawożenia gleby wykorzystuje się prawie 3 % światowej produkcji Cascary.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Tę kawo-herbatę możecie przygotować poprzez zalanie jej gorącą wodą (zalecana dawka 15-20 gramów na 500 ml wody). Cascaru zaparzamy przez 5-10 minut. Sama o sobie smakuje wyśmienicie, ale możecie ją pić z imbirem, goździkiem, miodem, cytryną lub wyciśniętymi pomarańczami lub mlekiem kokosowym.